tradition origine st valentin

Historien bak Valentinsdag

Når man skal finne ut hvor skikken med valentinsdag egentlig begynte, er det mange tråder å følge. Men vi skal i alle fall tilbake til antikken. Som mange andre tradisjoner, har den forandret utseende og karakter flere ganger opp gjennom århundrene. Noen vil sikkert stemple dagens valentinsdag som gjennomkommersiell. Men... alt er love, så en søt melding, eller en blomst, eller en klem - det er lykke det! Her er noen Valentinskikker fra tidligere tider.

Har du lyst til å sende valentinblomster? Da har du kommet helt rett.

st valentin
En fugl for et lykkelig ekteskap

Damene likte å gjette hvem de kom til å gifte seg med. Fikk de se en spurv, betydde det at de kom til å bli lykkelig gift, om enn med en fattigmann. En rødstrupe betydde ekteskap med en sjømann, og en stillits var et tegn at de ville gifte seg rikt. Teorien er ikke motbevist enda!!

fleurs st valentin
Lommetørkle

Beskjedenhet var en dyd, og mulighetene til å være alene var ikke mange. Jentene pleide derfor å slippe (et velduftende) lommetørkle på føttene til sin valentin, for å tiltrekke seg hans oppmerksomhet.

rose rouge
I romantikkens hjemland

I romantikkens hjemland, Frankrike, nærmere bestemt i Lorraine, oppga unge menn hvem de valgte til sin valentin. Ble en pike valgt av flere, måtte saken avgjøres ved "dom". Den utvalgte pike fikk små gaver gjennom det kommende året.

st valentin pour elle
En X for et kyss

I gamle dager var det mange som ikke kunne lese og skrive. Da satte man ganske enkelt et kryss på brevet eller dokumentet i stedet for en signatur. Etterhvert (og kanskje særlig til Valentinsdag), kom krysset til å symbolisere kyss. Et kryss for hvert kyss...

st valentin declaration amour
Brent barn skyr ikke ilden

I middelalderen holdt man fest med bålbrenning for å jage vinteren bort. Pikene kunne velge kavaler, og denne måtte hoppe over den glødende asken. Lyktes man med hoppet uten å brenne klærne, skulle man angivelig bli gift innen året var omme.

cadeau st valentin
Valentingaver

Blomster er en klassisk gave til Valentinsdagen - og da gjerne røde roser. Gjerne sammen med hjerteformet sjokolade, kort med hjerter på, eller hjerteformede smykker. Hvem skal du gi valentingave til?

Visste du?

  • I antikken ble midten av februar forbundet med kjærlighet og fruktbarhet.
  • Grekerne tilegnet denne perioden til Zevs og og Heras bryllup, som også nettopp stod for kjærlighet og fruktbarhet.
  • I det gamle Roma, feiret man fruktbarhetsguden Lupercus. Unge menn løp halvnakne gjennom gatene etter å ha ofret geiter og drukket vin. Unge kvinner som var så heldige å få nærkontakt med en av de unge mennene skulle etter sigende ikke ha problemer med å bli gravid.
  • I middelalderen trodde man at fugler parret seg i februar og denne perioden ble forbundet med kjærlighet. Etterhvert som tradisjonen med Valentinsdag gjorde seg gjeldende, begynte unge elskende å utveksle små brev der de kalte hverandre "min valentin".
  • Den opprinnelige valentin skal imidlertid være St Valentin som led martyrdøden 14. februar 270 e. Kr. I en tid der keiseren hadde avskaffet ekteskapet for å hindre fattige soldater fra å rømme hjem fra krigen, insisterte Valentin på å feire mennenes ekteskap. Valentin ble fengslet og dømt til døden. Før han døde, skal han ha gitt fengselsvokterens datter hjerteformede blad signert "Din Valentin".