TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Floristens 5 beste tips for en holdbar blomsterbukett

Har du fått en nydelig bukett som du håper vil stå lenge? Det kan virke vanskelig å skulle skape så gode forutsetninger som mulig med valg av vase, riktig temperatur på vannet og nye snittflater, men vi har svarene! I denne artikkelen gir vi deg floristens 5 beste tips for å få blomsterbuketten til å holde lenger.


Hvordan skaper jeg gode forutsetninger for blomsterbuketten?

Sørg alltid for at vasen som du har valgt til buketten, er ren. Vask den gjerne hvis den har stått tom en stund slik at støv og eventuelle bakterier som kan gjøre vannet forurenset, forsvinner. Velg en vase som passer til størrelsen på buketten, heller litt for stor enn for liten.

Fjern blader som risikerer å havne under vannflaten, ellers vil de forårsake bakterier som er skadelige for blomstene. Skift vann hver dag for å holde det rent. Hvis det følger blomsternæring med buketten, kan du tilsette den i vannet og bare fylle på med mer vann etter hvert. Skift vann når det blir misfarget.

 Oppvaskbørste og vaser

Hvilken temperatur skal vannet ha?

Tidligere var anbefalingen alltid at jo hardere stilk, desto varmere vann. Nå viser imidlertid nyere studier at lunkent eller varmt vann raskt danner bakterier i vasen og dermed svekker vannkvaliteten.

Den nye anbefalingen er derfor at man alltid bruker kaldt vann uansett type stilk.

 Vase blir fylt med vann

Er det viktig med ny snittflate?

Du bør gi blomstene en ny, litt skrå snittflate før du setter dem i vann. Bruk en kniv til å skjære over stilkene - saks eller sekatør klemmer sammen karene og hindrer blomsten i å ta opp vann.

Tiden uten vann har sannsynligvis tørket ut snittflaten noe, og ved å snitte den på nytt hjelper du stilken med å suge opp oksygenet og næringen fra vannet. Sørg også for å skjære stilkene i en lengde som passer til vasen du har valgt.

Rose blir beskåret

Hvor plasserer jeg vasen med blomstene?

La gjerne vasen med blomstene stå på et lyst sted, men ikke i direkte sollys, trekk eller for nær varmekilder. Unngå også å plassere blomstene i nærheten av et fruktfat eller juletreet, siden disse avgir etylengass som gjør at blomstene visner fortere.

De fleste snittblomster trives i en temperatur på rundt 18–22 grader. Sett gjerne buketten på et kjøligere sted om natten, så holder den seg enda bedre og du kan nyte blomstene lenger.

Vase med hvite tulipaner

Kan jeg blande andre blomster med narcisser og påskeliljer?

Skjær først nye snittflater på narcissene og la dem stå i eget vann i en time. Da skiller de ut sekretet som tetter porene på andre blomster og gjør at de visner. Deretter er det bare å blande dem med andre blomster og lage en nydelig bukett. Husk at du ikke skal lage nye snittflater på narcissene.

Vase med påskeliljer

Godt å vite – bonusfakta!

Har du fått eller kjøpt en bundet bukett? Ikke fjern båndet. Buketten er bundet slik at den får en pen form og hver blomst kommer best mulig til sin rett. En luftig bundet bukett har kortere levetid enn en som er mer kompakt, siden oksygenet gjør at den visner fortere.

Når du sender en blomsterhilsen via oss, ønsker vi at mottakeren skal kunne glede seg over blomstene lengst mulig. Derfor hender det at blomstene har knopper og ikke er fullt utsprunget ved levering.

Ball av hyssing

Hvem fortjener blomster hvis ikke meg selv? Oppdag våre bestselgere!