TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Høstplanting – slik lykkes du

Høsten er den beste tiden å plante på. Plantene slipper forsommertørken, og til våren har de rukket å slå skikkelig rot. Her er de fem beste plantene å plante om høsten.

Elsker du høstplanting like mye som oss? Den beste tiden å plante på er nemlig akkurat nå på høsten. Plantene slipper å tørke ut i forsommersolen, og når våren kommer, har de slått skikkelig rot. På den måten kommer de raskere i gang med veksten. Dessuten slipper du å vanne like mye som når du planter om sommeren.

Her tipser vi deg om de fem beste plantene å plante om høsten, og hvordan du går frem for å lykkes.

Rosa og grønn blomsteranordning i en kurv av siv.

Frilandskrysantemum

Plant en frilandskrysantemum på uteplassen, så får du en vakker blomsterprakt om høsten når mange andre planter har sluttet å blomstre. Frilandskrysantemum kan blomstre helt inn i november hvis temperaturen holder seg stabil.


1. Frilandskrysantemum trives best i halvskygge. Et svalere plantested gjør at planten holder seg fin lengre. Lys er viktig for at planten skal slå ut i full blomst.

2. Plant i en større potte for å gjøre det enklere å stelle planten.

3. Vann to ganger i uken. Jorden skal være lett fuktig hele tiden.

4. Fjern visne blomster etter hvert.

Lyng

Lyng setter farge på høsten med sin blomsterprakt. Hvis du steller pent med den, holder den seg fin hele sesongen. Dessuten tåler den en vinter utendørs uten problemer.

1. Lyng liker sur og veldrenert jord. Velg gjerne rhododendronjord som er kalkfattig og har lav pH-verdi.

2. Plasser planten på et lyst og solrikt sted på terrassen eller i hagen. Det gjør at den blomstrer ekstra lenge.

3. Lyng vil ha mye vann og står gjerne i fuktig jord. Glemmer du å vanne den, blir den raskt brun og trist. Vann én gang i uken så lenge det er plussgrader.

En kvinne som holder rosa blomster.
En kurv av siv fylt med rosa blomster.

Hortensia

Det fine med pottedyrkede hortensiaer er det store mangfoldet. Velg og vrak blant en rekke ulike sorter. Hortensiaen er tettvokst og mange har en nett voksemåte, noe som gjør at den passer perfekt i en potte.


5. Plasser hortensiaen lyst, men ikke i direkte sollys.

6. Hortensiaen trives med mye vann. Men den vil ikke stå i vann. Senk derfor potteplanten i vann og hold den der til det slutter å boble. Gjenta tre ganger i uken.

7.  Klipp bort visne blomsterklaser.

Alpefiol

Alpefiol er en av høstens mest etterlengtede planter. Den trives i et kjøligere klima og finnes i handelen først i august. En perfekt plante å ønske høsten og vinteren velkommen med.

1. Bruk næringsrik blomsterjord og sørg for at den alltid er fuktig. Den må verken være for tørr eller for våt.

2. Vann planten litt hver dag. Alpefiol liker best mykt vann eller regnvann. Du må absolutt ikke vanne mellom bladene eller roten, men bruk en tynn vannstråle i kanten av potten.

3. Alpefiol liker svale temperaturer, gjerne rundt 16 °C, og den tåler frostnetter. Hvis planten blir for varm, kan du legge noen isbiter på jorden for å kjøle den ned.

4. Planten vil gjerne stå lyst, men ikke i direkte sollys.

Rosa blomster.
Lysrosa blomster på grønt.

Roser

Roser kan med fordel plantes om høsten. De pleier dessuten å være rimeligere på denne tiden av året. De kan se litt triste ut akkurat nå, men blir vakre blomstrende planter til neste år.

5. Roser trives i næringsrik jord som er veldrenert.

6. Fjern visne blomster for å få en rikere blomstring.

7. Plant rosene dine på et solrikt sted. Gjerne inntil en vegg, et espalier, et gjerde eller en pergola.