TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Elskede amaryllis - slik lykkes du!

Amaryllis er tradisjonelt en av våre mest elskede juleblomster. Her i kalde Norge, er de kanskje først og fremst potteplanter, selv om vi gjerne kan ha dem ute når det blir varmere i været. Jovisst ser de imponerende ut, og derfor er det så gøy at de er blant de letteste løkplantene å få til. De får ofte store blomster på mindre enn fem uker fra du planter dem. Så med bittelitt planlegging har du flotte, blomstrende amaryllis til jul!


Slik lykkes du med amaryllis

Først velger du løk med omsorg. Hvis du vil at den skal blomstre til jul, bør du velge en som er forbehandlet og sette den i midten av november. Pass på at den ikke er skadet eller myk. Alternativt kan du kjøpe en løk som allerede er plantet. (Lenger sør i Europa er amaryllis en plante for vårvinteren.) Vil du at amaryllisen din skal blomstre senere, kan du velge en ubehandlet løk.

Når du kommer hjem, sett røttene i vann. NB! Kun røttene, ikke hele løken.

Dagen etter setter du løken i jord, vanlig blomsterjord går bra. Velg en stødig krukke. Amaryllisen blir høy, og da unngår du at den velter. Vann jorden ordentlig og sett krukken varmt og mørkt. Nå skal ikke amaryllisen ha mer vann før stilken begynner å stikke opp. Det tar ca en uke.

Etter dette skal du vanne sparsomt. Når amaryllisen blomstrer, trives den med å stå svalt. Blomsten tåler mye lys, men skal helst ikke stå i direkte sollys.

Amaryllisplante ved juletreet.

For at den skal blomstre igjen

Når blomstringen er over, skjærer du bort klokkestilken og venter på at flere skal komme frem.

Når alle stilker har blomstret ferdig, skal du bruke mer vann og gi litt næring hver uke.

Om sommeren kan du gjerne sette krukken i hagen. Amaryllis vil gjerne ha halvskygge. Fortsett å vanne og gjødsle i denne perioden.

Når høsten begynner skal du ikke vanne i det hele tatt. La bladene visne. Sett krukken svalt og mørkt slik amaryllisen din får hvile.

Fram mot vårvinteren kan du begynne å vente på nye knopper og at den skal blomstre igjen.

 Kvinne som holder en amaryllis

Amaryllis som snittblomst

Det er ikke for ingenting at amaryllis kalles juleblomstenes dronning - og den er virkelig lekker som snittblomst også. Mange venter hele høsten på at amaryllis skal komme til butikkene igjen.
Vil du ha årets amarylliskolleksjonn? Klikk her.

Nærbilde av en amaryllis

Ofte stilte spørsmål

Hvordan få amaryllis til å blomstre igjen?
For at amaryllis skal blomstre opp igjen, må de utsettes for kjølige temperaturer i en periode. Dette kan gjøres ved å tvinge plantene dine i dvale ved å plassere dem på et kjølig, mørkt sted. Det vil få den til å blomstre igjen.

Når begynne å vanne amaryllis?
Etter planting er det ikke nødvendig å gi ekstra vann den første uken før bladene og stilken vises. Det er best å begynne å vanne amaryllis når jorda rundt løken føles tørr å ta på.