TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Guide til stell av stueplanter

Planter er både dekorative og kan fungere som luftrensere i hjemme ditt. Du har vel lyst til å nyte dem lenge? Følg disse få, enkle stelletipsene. På jakt etter nye favoritter? Sjekk vår herlige plantekategori.


Planter trenger lys

Som hovedregel krever blomstrende planter mer lys enn grønne planter. Du skal likevel alltid spørre blomsterdekoratøren eller lese veiledningen på selve planten. Blomstrende planter bør plasseres i nærheten af et vindu, mens grønne planter ikke bør plasseres i direkte sollys. De fleste planter vil have naturlig lys uten direkte sol. Planter vokser mot sollyset, så det kan være en god idé å snu den en gang iblant så den vokser harmonisk.

 Planteurner på en vinduskarm

Vanning etter behov

Alle stueplanter skal vannes ganske regelmessig. Derfor er det viktig med en god rutine for vanning. Følg vanningsrådene på plantens etikett. Vann direkte i jorden. Ikke la overskuddsvannet stå i potten for lenge. En god tommelfingerregel er å helle ut overskuddsvannet etter ca 30 minutter. Sett potten i en underskål så verken vann eller potte ødelegger møblene.

Planter i potter stablet på en hylle

Omplantning - slik lykkes du

Enten du har kjøpt planten selv, eller fått en i gave, er det viktig at du lar den akklimatisere seg. La den bli i potten en stund. Først etter noen uker kan du plante den om i en ny og større potte. Du kan plante om cirka en gang i året, oftere hvis planten holder på velte, eller hvis røttene stikker ut av pottebunnen. Hvis planten ser ut til å trives godt, er det ikke nødvendig med årlig omplanting.

 Stor hortensiaplante

Hold plantene friske

Er planten din vintertrøtt? Det har sikkert gått litt i dvale, og da behøver den ikke ekstra næring. Men fra april til september vokser stueplanten din og trenger masse næring. Fjern visne blomster og råtne blad. Pass på at planten ikke støver ned - den trenger å puste. Det reduserer risikoen for sykdommer og skadedyr.

Plante i en potte på en hylle