TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Solsikken – like praktfull som solen

Solsikke er en av våre mest praktfulle sommerblomster. Med sine store, gule blomster lyser den i kapp med solen.

Hvordan dyrker du solsikke i potte? Hvor ofte skal du vanne den, og når blomstrer solsikken? Inspirasjon og svar finner du nedenfor.

Herlige solsikker - slik lykkes du med dem


Hvor ofte skal du vanne en solsikke?

Siden solsikken er følsom for tørke, bør du vanne den regelmessig. Hvis du planter ut solsikken, kan du med fordel gi den ekstra næring etter en måneds tid. Det kan være naturgjødsel, kompost eller gjødselvann.

 

Råd om stell: Plukk bort blomster som har begynt å visne. Da setter planten ofte flere blomster, slik at du kan nyte solsikken din ekstra lenge.

Noen bruker en vannkanne for å vanne solsikker i potter.

Solsikke i potte

Solsikker er virkelig morsomme å dyrke! Frøene er store og letthåndterlige, både små og store fingre putter dem enkelt ned i jorden. Solsikken er en av våre mest lettdyrkede sommerblomster, og gjør seg dessuten veldig godt i en potte på uteplassen.

 

Bruk en litt større potte. Fyll to tredeler av potten med vanlig plantejord. Topp deretter med såjord. Plasser solsikkefrøet omtrent en centimeter under jorden. Vann jorden og sett potten på et varmt sted.

 

Solsikker spirer fort, vokser fort og kan bli utrolig store på bare én sesong. Når du ser de første små bladene titte opp, setter du potten på et lyst, men kjøligere sted. Nattemperaturen skal være rundt 15 °C. Når solsikkeplanten har vokst ut av potten, planter du den om i en større potte.

Solsikker i potter blir vannet med en vannkanne.

Dyrke solsikker

Solsikken er en lettdyrket blomst. Gi den dyp, næringsrik og veldrenert jord sammen med regelmessig vanning, så vokser den raskt. Planten trives naturligvis best på et solrikt sted.

Solsikker kan sås direkte på vokseplassen i mai, så fort jorden er varmet opp. Hvis du vil at solsikken skal blomstre tidlig på året, kan du forkultivere den innendørs allerede i april.

Den staselige og robuste solsikken blomstrer fra høysommer til tidlig høst.

Hvis du har problemer med snegler, kan det også være en god idé å forkultivere den innendørs. Sneglene elsker nemlig de små solsikkespirene. Også pollinerende insekter liker solsikker. Noe som er veldig bra for miljøet og naturen. Dessuten blir den næringsrike frøstanden mat for fugler og andre smådyr i vinterhalvåret.

Kvinne planter en solsikke med en hund.

Solsikke som snittblomst

Visste du at solsikken kan brukes som snittblomst? Snitt stilken på skrå og sett den i en høy vase med vann.

Husk å plukke bort alle blader som risikerer å havne under vann før du setter den i vasen. Ta gjerne bort noen ekstra om du vil – bladene tar mye energi og på den måten holder blomsten seg fin lenger. Snitt stilkene på skrå med en skarp kniv, og sett solsikkene i en vakker vase som gir både støtte og plass.

 Solsikker på brunt innpakningspapir med saks

Fakta om solsikken

Solsikken heter det den gjør fordi selve blomsten vender seg mot solen. Det er derfor du kan se et helt felt med solsikker vendt i samme retning. Det er også et passende navn ettersom blomsten faktisk også ser ut som en sol.

En bukett solsikker ligger på bakken.

Blomstringstid: juli–oktober

Høyde: 50–300 cm avhengig av sort
Vokseplass: solrikt
Planteavstand: ca. 30 cm
Jord/næring: Trives i næringsrik og varm jord. Vil du ha en staselig solrose, kreves det mye næring.
Vanning: Vanner du for lite, blir plantene spinkle.

 En bukett solsikker ved vannet.