TILBUD! Opptil 15 % på utvalgte buketter - levering til Oslo og omegn

Georginer – sensommerens dronning

Georginer er med sin fargesprakende sjarm en helt fantastisk blomst. Den blomstrer i juli og august, og tar seg utrolig godt ut i en sensommerbukett.

Georginer er en populær blomst, ikke minst i hagen, men også som snittblomst på sensommeren og høsten.

Georginer, en av våre mest populære snittblomster


Slik tar du vare på georginene dine

1. Rens stilken for blader slik at de ikke kommer i vannet. Når bladene ligger i vannet, dannes det bakterier som fremskynder nedbrytningsprosessen.

2. Gi stilken et nytt snitt før du setter den i vann, slik at blomsten har best mulige forutsetninger for å ta opp vann.

3. Et triks du kan bruke er å la stilkene stå i nesten kokvarmt vann i en time først. Dette sies å forlenge georginens holdbarhet.

4. Sett dem deretter i kaldt vann tilsatt blomsternæring. Og du kan gjerne bytte vann hver dag for å kunne nyte georginene så lenge som mulig.

Dahlia i en liten vase

Hvordan tar man vare på georginer i potte?

1. Bruk en plastbøtte eller potte med hull i bunnen, gjerne 20 liter.

2. Fyll potten med plantejord og plasser knollen 10 cm under jorden. Mars–april er en god tid å vekke knollene til liv på.

3. Sett georginen på et lyst og svalt sted.

4. Vann sparsomt til det begynner å vokse grønne skudd opp av jorden. Når georginen begynner å vokse seg til, er det viktig å vanne regelmessig. Den liker nemlig ikke å tørke ut. Dessuten er det større risiko for melduggangrep hvis planter i potte har tørket ut gjentatte ganger.

Noen tilføyer jord til en plantepotte

Georginer i bukett

Georginer er en svært populært snittblomst. Den passer ypperlig alene, kanskje i en vakker bukett med blandede varianter eller samme sort.

Den passer selvsagt også som innslag i en sensommerbukett med andre blomster.

Det er enkelt å lykkes med georginer i blomsterdekorasjoner, og man kan utmerket godt blande forskjellige sorter. La deg inspirere av georginenes farger og fantastiske former.

I denne buketten har vi blandet mørkerosa georginer og santini sammen med aprikosfargede roser og ryllik. Og selvsagt sesongens grønt.

Blomsterkurv ved sjøen

Georginer i små vaser

Pynt til sommerfest med georginer. Finn frem små vaser og plasser dem ut på bordet med hver sin georgine i. Lag en fargesprakende borddekorasjon med georginer i en rekke farger og former, eller velg en farge som passer til festens tema. Det kommer garantert til å imponere gjestene dine.

 Bord dekorert med små vaser fylt med dahliaer.

Cirka 30 forskjellige arter av georginer

Georginer kan se veldig forskjellige ut, og det finnes cirka 30 forskjellige arter og dessuten mange varianter innenfor disse artene. De vokser i tropiske områder i Amerika, og fremfor alt i Mexico, der indianerne opprinnelig brukte knollene i kosten.

Georginen (dahlia) har fått navnet sitt fra den svenske naturviteren og legen Anders Dahl, som var en samtidig av Carl von Linné.

En rekke farger og former

Georginer kan variere veldig mye utseendemessig, blomsten finnes i nesten alle tenkelige farger og former. Det finnes alt fra små, såkalte topmix-georginer som bare er noen centimeter store, til dekorative georginer som er nesten like store som tallerkener.

Formen varierer kraftig, kaktus-georginer har som navnet tilsier, taggete blomster, pompon- og ballgeorginer har kulerunde blomster, og så har vi nøkkerose-georginer og peon-georginer som også har fått navnene sine av en tydelig grunn.

Georginer er følsomme for kulde

Ettersom georginen stammer fra et varmt klima, er de naturligvis følsomme for kulde. Så det krever en viss innsats å dyrke georginer. Det første du må tenke på er å handle helt ferske knoller som ikke har ligget for lenge på en hylle og krympet. Kjøp knollene så fort de kommer i handelen. Sjekk om de har «øyne», det som senere blir til skudd.

Når du har fått dem hjem, er det kanskje ennå litt for tidlig å plante dem. Da kan du oppbevare dem tørt og svalt, men ikke innestengt, til tiden er inne.

Du kan plante georginer rett på vokseplassen så fort nattefrosten er forbi, men det kan også være en god idé å forkultivere dem innendørs i et par uker. Da vil de blomstre tidligere og lenger.

Tilfør ekstra gjødsel

Georginer krever mye sol og varme, så det er viktig å velge riktig voksested. De vil også ha godt gjødslet og kraftig jord som er veldrenert. Du bør også tilføre ekstra gjødsel i vekstperioden. Georginer plantes grunt, derfor kan de også trenge ekstra støtte når de blir store, slik at de ikke velter.

Om høsten er georginene også ekstra følsomme for den første nattefrosten, så ha god kontroll på temperaturen. De kan nemlig forsette å blomstre i ro og mak en stund til hvis du bare beskytter dem mot de første frostnettene med en form for tildekking.

Når frosten melder seg for alvor og blomstene blir brune og stygge, er det på høy tid å ta opp knollene. Ta dem forsiktig opp, de er ømfintlige, la det være litt jord rundt knollene og klipp av de brune bladene og stilkene.

Oppbevares svalt og mørkt

Legg dem på en seng av torvstrø og dekk til med mer torv. Oppbevar dem svalt, mørkt og tørt til tiden er inne for å plante dem igjen. Hvis du har plantet georginer i potter, kan du selvsagt ta inn hele potten og la den tørke over vinteren.

I dag finnes det også frø du kan så. Hvis du forkultiverer disse, kommer de til å gi tidlige, lange sommergeorginer som passer godt i krukker og potter. Disse georginene utvikler også etter hvert knoller, som du kan ta opp og plante ut neste sesong.