rosa pion

I løpet av mai og begynnelsen av juli, fyller floristene butikkene sine med vakre  peoner  som gir en herlig duft. Gjennom sine fløyelsmyk og flotte blomsterblader kalles den dronningen av hagen. Det er en blomst som aldri blir umoderne!

Peoner gi velferd og lykke

I hele tusen år har peonen, spesielt Buskpeonen, eksistert i Kina og har vært et tegn på rikdom. Den har også blitt utnevnt som deres nasjonale blomst. Hvert år når peonene blomstrer i Kina holdes store festivaler i ders ære. Flere av peonene som kommer til Sverige er på kinesisk, noe som kan være vanskelig å lære og å uttrykke, men om man oversetter ordene så ser man hvilke herlige navn de har. "Fen Dan Bai" representerer den hvite fugl Fønix som er hvit i fargen og "Ro Fu Rong" betyr rosekinn hibiscus, den peonen er mørkrosa og solid.

Det var ikke før på 1600-tallet at peonen kom til Europa. Den står for velstand og lykke. Peoner har en liten slekt med ca 30 arter. Ifølge Carl von Linné er peonen oppkalt etter healingguden Paean, og det sies at han oppdaget den helbredende kraften av peoner som hjalp mot epilepsi. Peonen er tilgjengelig i flere fargenyanser fra markjordbærrød, kremfarget, gammelrosa og gyllen gul. De forekommer både som busk og som snittblomst.Slik får du dine peoner til å trives

Planting
Peoner er lettstelte, men planlegging rundt planteområdet er nødvendig, da det bør være sol der, men det kan også være plantet et sted med en lys, lett skygge. Under plantingen bør du tenke på å grave dypt ned i jorden, og gjerne i næringsrik jord. Et eksempel på en næringsrik jord er en leirjord med masse kompost eller barkmull på toppen. Peonen bør settes grunt og det er viktig å vanne slik at røttene alltid har vann. Peonens alle småknopper er svært skjøre og kommer tidlig på våren. De kan være store som ping pong-baller før de slår ut og bli en staselig blomst. Størrelsen på peonen kan variere avhengig hvilken art den tilhører. Bondepeonen kan bli mellom 30-60 cm lang, mens luktpeonen kan bli 80 cm lang. I Norge er buskpeonen ganske uvanlig, noe som kan skyldes klimaet vårt, men den kan bli opp til to meter lang.

Snittblomst
Hvis peonen er en snittblomst må stilkene snittes diagonalt med en skarp kniv og settes i en vase med lunkent vann.. Etter ca 3 dager må man du snitte stilkene igjen. De fleste blomsterbutikker gir vanligvis blomsternæring som du får i små poser, de hindrer bakterievekst i vannet og forlenger blomstens holdbarhet. Får man ikke med blomsternæring, er det viktig å ofte endre vann i vasen og sørge for å fjerne eventuelle blader som faller i vannet fordi disse former bakterier som gjør det vanskeligere for peonen å trekke opp vann. For å få peonen til å vare lenger kan du unngå å plassere vasen nær frisk frukt. Det er fordi de utstråler etylengass som gjør at blomsten visner raskere.

Pioner i vas