UKENS BLOMSTERKUPP - Levering til Oslo og omegn - Tilbud på utvalgte buketter
Min konto
Banner poinsetta

Er du også glad i julestjernen?

Visste du at julestjerne er en plante som opprinnelig kommer fra Mexico? Der kan den bli så mye som 4-5 meter høy.
Det latinske navnet på julestjernen er Euphorbia pulcherrima. Aztekerne kalte den cuetlaxochitl, og i følge deres tro fikk den sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene. I Norge er den blant våre aller mest populære juleblomster, og den finnes i variantene rosa, rød og hvit.

Hvite julestjerner i vindu
Hvor varmt?

Ideelt sett burde julestjerna stå i 12-14 varmegrader, men hvem orker det i julestua? Kanskje du har plass til den et kjølig sted på natta? På soverommet eller på gangen ved ytterdøra?

Hvite julestjerner foran vegg
Hvor mye vann og næring?

Hold planta jevnt fuktig, men ikke våtere enn at de øverste to-tre centimeterene får tørke ut før du vanner. Gjødsel er tabu for alle stueplanter helt til påske.

Close up rød julestjerne
Trivsel

Hold julestjerna langt vekk fra direkte sollys i vinduskarmen, trekk fra vinduer, varme panelovner og fruktfat. Modnende frukt avgir metangasser som ingen planter eller avskårne blomster trives med.

Røde julestjerner i vindu
Gi julestjernen et langt liv

Ikke få panikk når julestjerna kaster bladene. Det er helt naturlig i lite sollys og mye stuevarme. Fortsett med jevn, sparsom vanning fram til påske. Deretter kan du begynne med svakt gjødselvann. 1/6 av det produsenten anbefaler holder. Omkring 17. mai øker du gjødselmenden til halvparten av anbefalingen annenhver gang du vanner. Bruk gjerne regnvann.

Julestjerner og appelsen
Får den fargen tilbake?

Du kan få den rød igjen til neste år ved å kortdagsbehandle planta. Sette den inn i et mørkt skap omtrent tolv timer per døgn fra 1. september. Vann sparsomt. Etter skapbehandlingen bruker julestjernen en måned på å sette dere begge i julestemning igjen.

Julestjerner i trapp
Giftig?

At planten skal være giftig er en vanlig misoppfatning. Det kan allikevel være lurt å passe på: Noen kan få allergiske reaksjoner av planten. Å spise den kan medføre oppkast og diare, og plantesaft i kontakt med øynene kan forårsake midlertidig blindhet.

Vil du sende juleblomster?

Nå kan du sende en gave fra lokal faghandel, laget med hjertet av en våre dyktige dekoratører og levert til døren.
Velg en av julestjernefavorittene under eller se hele vårt herlige julesortiment her.