TopHeader NO

Visste du at julestjerne (Euphorbia pulcherrima) er en plante som opprinnelig kommer fra Mexico, hvor den kan bli 4–5 meter høy. Aztekerne kalte den cuetlaxochitl, og i følge deres tro fikk den sin karakteristiske røde farge da en gudinnes blod dryppet ned på bladene. I Norge er den blant våre aller mest populære juleblomster, og den finnes i variantene rosa, rød og hvit. (Hos EuroFlorist har vi alle tre fargene!)

At planten skal være giftig er en vanlig misoppfatning. Det kan allikevel være lurt å passe på: Noen kan få allergiske reaksjoner av planten. Å spise den kan medføre oppkast og diare, og plantesaft i kontakt med øynene kan forårsake midlertidig blindhet.

Pleietips
Ideelt sett burde julestjerna stå i 12-14 varmegrader, men hvem orker det i julestua? Kanskje du har plass til den et kjølig sted på natta? På soverommet eller på gangen ved ytterdøra?

Hold planta jevnt fuktig, men ikke våtere enn at de øverste to-tre centimeterene får tørke ut før du vanner. Gjødsel er tabu for alle stueplanter helt til påske.

Hold julestjerna langt vekk fra direkte sollys i vinduskarmen, trekk fra vinduer, varme panelovner og fruktfat. Modnende frukt avgir metangasser som ingen planter eller avskårne blomster trives med.

Overjuling
Ikke få panikk når julestjerna kaster bladene. Det er helt naturlig i lite sollys og mye stuevarme. Fortsett med jevn, sparsom vanning fram til påske. Deretter kan du begynne med svakt gjødselvann. 1/6 av det produsenten anbefaler holder. Omkring 17. mai øker du gjødselmenden til halvparten av anbefalingen annenhver gang du vanner. Bruk gjerne regnvann.

Du kan få den rød igjen til neste år ved å kortdagsbehandle planta. Sette den inn i et mørkt skap omtrent tolv timer per døgn fra 1. september. Vann sparsomt. Etter skapbehandlingen bruker julestjernen en måned på å sette dere begge i julestemning igjen.

 

Kilder: www.wikipedia.nowww.nrk.no

Kundservice